menu

Lage aardappelprijzen bieden kansen voor de aardappelexport

2017-11-21

Lage aardappelprijzen bieden kansen voor de aardappelexport

Een slechte aardappelmarkt is een understatement voor de huidige situatie in de Europese aardappelmarkt. Naast lage prijzen zijn ook nog eens veel bedrijven getroffen door rot in de partij als gevolg van de overvloedige regenval in september. Naar nu blijkt zijn er nog al wat partijen die moeilijk of niet houdbaar zijn. Dit is uitermate vervelend voor de aardappeltelers die het betreft. Aardappelen worden weer naar buitengereden; soms achter de schuur of op het land, soms in de vergisting. Deze situatie is er niet alleen in Zuidwest-Nederland, nee ook in Noord-Duitsland en in België is er sprake van niet houdbare partijen.

De huidige situatie van een hele grote oogst en ook nog eens aanbod van slecht houdbare partijen, geven druk op de markt. De verwerkende industrie put uit eigen voorraad en niemand lijkt wat te willen kopen. Dit laatste is maar ten dele waar, want er worden grote volumes verwerkt en er worden grote volumes geëxporteerd naar bestemmingen die er vorig jaar niet waren omdat toen alles te duur was. En die worden wel degelijk (deels) gekocht bij de teler.

Nieuwe beursnotering POTATO NL

Dat er gehandeld wordt, bewees vorige week de nieuw gevormde beursnotering POTATO NL. Een prachtig initiatief en dito resultaat; een goede afronding van vele jaren gesprekken tussen de verschillende noteringscommissies Emmeloord, Goes én Rotterdam. Het is ook goed voor de Nederlandse internationale positie, één duidelijke afspiegeling van de Nederlandse aardappelmarkt. POTATO NL is er in geslaagd om een goede notering neer te zetten, daar waar het soms in de afgelopen weken niet lukte en ook Belgapom op dit moment niet noteert.

Aardappelexport kansen

Bij Nedato zijn we al volop aan het leveren aan de verwerkende industrie. Daarnaast wordt er veel op exportbestemmingen geleverd. Naast de zuidelijke Europese landen worden ook de eerste leveringen aan Oost-Europa gedaan en komen landen in het Midden-Oosten en in Zuidoost-Azië in beeld. Kortom, op deze lage prijsniveaus zijn er ook weer nieuwe exportmogelijkheden.

Natuurlijk zijn er heel veel aardappelen, maar we verliezen er momenteel ook veel als gevolg van rot en andere kwaliteitsproblemen. We hebben nog een heel seizoen te gaan, de aardappelexport en de aardappelverwerking gaan wel door dus wie weet: de aardappelmarkt kan ook zo weer veranderen.

< Terug naar het blogoverzicht