menu

Vocht in de bewaring

2018-02-27

Vocht in de bewaring

We zien op dit moment op sommige plekken veel vocht in de bewaring. Door de grotere temperatuurverschillen met buiten worden deuren, daken, muren en soms ook de aardappels kletsnat.

Daarom een paar tips:

  1. Draai minimaal elke 6 uur 15 minuten intern, zodat de aardappels in de hele cel op dezelfde temperatuur blijven. Temperatuurverschil binnen de hoop geeft condens. Door intern draaien houdt u de producttemperatuur zo gelijk mogelijk.
  2. Plaats circulatieventilatoren boven de aardappels. Doordat de lucht boven de aardappels in beweging blijft, koelt deze niet af.
  3. Zit er veel vocht in de bewaring, gebruik dan een kachel in combinatie met intern ventileren. Zorg ervoor dat de kachel dezelfde temperatuur inblaast als de producttemperatuur. De aardappelen koelen dan niet af en het vocht verdwijnt.
  4. Heeft u rot in de aardappels? Dan zijn lage temperaturen bij uitstek geschikt om te drogen met buitenlucht. Blaas dezelfde temperatuur (of max 1 graad warmer) in als de producttemperatuur. Doordat de koude lucht wordt opgewarmd kan deze veel meer vocht bevatten en dus afvoeren.

 

< Terug naar het blogoverzicht